Armeens projectkoor Tsirani tsar

Een Amsterdams koor met een Armeens geluid

Het koor wordt instrumentaal begeleid door:

  • Ivo Boswijk, gitaar:

Hij is componist, arrangeur en dirigent, gespecialiseerd in muziek uit Oost-Europa. Hij is opgeleid aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en is sinds 1998 verbonden aan Slavuj, eerst als zanger en arrangeur, later ook als dirigent. Van 2004 tot 2017 heeft Ivo naast Slavuj ook het Bulgaarstalige koor Čubrica geleid. Met beide koren maakte hij tournees door Bulgarije en met Slavuj ook door Polen, Bosnië-Herzegovina en Georgië.
Hij werkt samen met kenners en uitvoerenden van de Oost-Europese muziek, waaronder de Bulgaarse zangeres Galina Durmushliyska, de componisten Genčo Genčev en Petăr Krumov, de Bosnische dirigent Sead Siočić en de Georgische dirigente en universiteitsdocente Ketevan Tsiklauri.

  •  Ruzanna Hakobyan, qanon:

Geboren in Yerevan, de hoofdstad van Armenië, speelt al vanaf haar vierde jaar piano en qanon, een Armeens klassiek snaarinstrument. Zij is afgestudeerd aan het Komitas State Conservatory of Yerevan, waar zij zich naast de Qanon specialiseerde in harmonieleer, solfège en orkestdirectie. Zij heeft als soloartieste zowel in Armenië als daarbuiten opgetreden met diverse ensembles en artiesten.

  •  Jan-Jaap Spaargaren, saxofoon:

Folkloremuziek is al heel lang zijn passie.
Hij houdt vooral van Macedonische, Roemeense, Bulgaarse en Armeense muziek. Maar heeft ook tal van andere muziekstijlen beoefend. Zo heeft hij in een saxofoon-kwartet en in een harmonieorkest gezeten en speelde hij combi van jazz, folklore en eigen nummers bij La Noque (voorheen De Nok).
In het Black Swan Quintet kan hij zijn hart kwijt in de gevoelige en melancholische melodieën uit dit gebied. Ook hier is ruimte voor improvisatie.
Hij speelt sopraan- en altsaxofoon, klarinet, caval, shevi, salamuri en blokfluit.

  • Rob Damen: percussie (Dohl):

Schilder-timmerman (en oud-onderwijzer) uit Alkmaar.
Rob Damen zegt over zichzelf: bij Tsirani Tsar speel ik de Dohl, een echt Armeense handtrommel. Daarnaast bespeel ik in andere orkestjes ook andere slaginstrumenten  zoals de Tapan, de darbouka, maar ook Snare/bekken en Cajon. Ik kwam met de 'wereldmuziek' in aanraking door mijn oudste dochter die indertijd (dat is alweer 25 jaar geleden) in een demonstratiedansgroep uit Bergen (Gaida) danste. Zo kwam ik in het begeleidingsorkest van deze groep terecht. Een orkest dat (in tegenstelling tot de dansgroep) nog steeds bestaat!
Een echte muziek/trommelopleiding heb ik nooit gevolgd, op wat cursussen en workshops na. Ik ben dus een autodidact die zich bevoorrecht voelt om met 'echte' muzikanten te mogen spelen, zeker om een kwaliteitskoor als Tsirani Tsar te mogen begeleiden.

  • Abel Schutte, contrabas: 

Abel spreekt vele talen vloeiend waaronder Latijn, in het dagelijks leven is hij tolk van beroep. In zijn vrije tijd speelt hij op de contrabas, onder andere bij Internationaal Dansensemble Paloina en bij Tsirani tsar.


Ons combo: v.l.n.r. Jan Jaap, Ruzanna, Abel, Ivo & Rob.
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram